buzdolabı sorunu

Buzdolabı deyip geçmeyin :)

Karavanı ilk imal ederken, mümkün olduğunca bilinen ve güvenilen markaların malzemelerini kullanmaya çalıştım. Buzdolabında da Waeco (Dometic) kullandım. 3 sene sonra geldiğimiz nokta.

Buzdolabının yolda açılmaması için ekstra bir kilit sistemi var. Fikir olarak çok iyi ama arkadaşlar, bu sistemin ömrünü yılda 5 açma-kapamaya göre yapmışlar. Kullanmaya başladıktan 2-3 ay sonra çıtırtılar eşliğinde küçük parçalar dökülmeye başladı ve dolabın kapağını açmak, uzmanlık gerektiren bir konu haline geldi. Sonunda kapak iyice açılmaz hale gelince, sökerek sorunu çözmeye karar verdim. Eğer bu tip bir tamirat ile uğraşmak istemezseniz, yedek parça olarak da satılıyor (110-120 eur civarı bir fiyatı var).

  1. Kapağı yerinden çıkardıktan sonra kapağın üzerindeki mıknatıslı beyaz fitili çıkarın.
  2. Üst tarafta, fitilin altında 4 adet vida var, bunu söktüğünüzde kilit mekanizması serbest kalıyor.
  3. Mekanizmayı hafif öne yatırarak çıkarmanız lazım. Fazla zorlamayın tırnaklar var.
  4. Mekanizma, ayrıca alttaki dili kontrol etmek için çelik bir lama ile aşağıya bağlı, onu da sökmeniz lazım. Bu vida somunlu, sökerken arkasını tutun, somun kapağın derinliklerinde kaybolmasın sonra :)
  5. Kilit mekanizmasında, sağ ve sol tarafta 3’er çift uzun bir milin geçtiği delikler var. Bizim dolapta sol tarafta 1 çift durumdaydı.
  6. Nispeten düzeltilebilecek olan bir taneyi cam elyafı ve epoksi ile tamir ettim.
  7. En başta bulunan yuvalar tamamen gittiği için onun yerine, bir dolap menteşesini sökerek, biraz kesip eğeleyerek, uygun boyuta getirdikten sonra, yine epoksi reçine ile uygun bir konumda yapıştırdım.
  8. Toplama işlemleri sökmenin tersi :)
  9. Sökerken kapakta 2 tane yay var, dikkat edin zıplayıp gitmesinler
Fitilin altnda, üst kısımda bu vida dan 4 adet var. Kilit mekanizmasını sökmek için önce bunları çıkarın.

 

Vidaları sağlam yere koyun paslanmaz özel vidalar.

 

Alttaki kilide kumanda eden çelik sürgü bu. Bunuda sökmeniz lazım. Markayı güzel yere koymuşlar. böylece sökerken arkadaşları hep anıyorsunuz :)

 

Vida somunlu. Somunu içeri düşürmeyin.

 

Mekanizma çıkınca kapağın görünümü.

 

Buda montaj yaparken.

 

Ufalanan kısım burası.

 

Yapıştırıken cam elyafı ile destek attım

 

Tamamen dağılan kısma eski bir menteşeyi kesip, epoksi ile yapıştırarak yeni bir ayak yaptım.

 

Buzdolabı bakım onarım işlerine devam. Dolabın soğutması, dizaynı, enerji verimi, sarsıntıdan etkilenmemesi, farklı voltajlarla otomatik olarak çalışması çok iyi. Ama bu aleti planlayan mühendislerin, dolabın salonun ortasında değilde kapalı ve havalandırmanın zor olduğu bir ortamda çalışacağını düşünmedikleri aşikâr. Dolabın soğutmasını sağlayan evaporatör (buharlaştırıcı, ısı transferini sağlayan ana ünite) en dipte , temiz ve soğuk havaya en zor ulaşan konumda. Bu da dolabın sıcak havalarda bir türlü yeterli soğutmayı yapmamasına, motorun çok ısınmasına ve saatlerce çalışmasına neden oluyor. Buzluğun ön alanını küçük tutarak, daha verimli bir buzluk yapmayı planlayan arkadaşlar, bu buzluğu soğutmak zorunda olan motorun bunu nasıl yapacağını hiç hesaba katmamışlar. Çalışırsa çalışsın diyenler olabilir ama karavanda enerji hesabı çok önemli ve bir dolap saatte 5-6 amper arası enerji tüketmekte. Bu kadar ağladıktan sonra gelelim benim bulduğum çözüme :)

Havalandırma ızgaralarının da yeterli olmadığı bu durumda, sıcak havayı dışarıya atacak bir fan sistemi kurdum. Gerekli malzemeler; Bir termostat devresi (20-25 tl. NTC devresi almayın. Oda ısı kontrolü sağlıyor ama yeterli akımı geçirmediği için fanlar devirli dönmüyor). Bir tane içeri, bir tanede dışarı çalışacak fan. 2 tane 12v ile çalışan, aç kapa anahtar (anahtarları alırken 12v ile çalıştığına emin olun, 220v ile çalışan alırsanız açıkken ışık yanmaz. Ama yinede çalışır).

  • Gerekli enerjiyi buzdolabından alabilirsiniz ama zaten bir dünya akım çeken bir hat ta ek yük getirmeye gerek yok. Üşenmeyin 2*1,5 luk yeni bir hat çekin.
  • İlk önce; akım, ısı kontrol devresine girecek, ardından da anahtarlara ve fanlara.
  • Anahtar koymadan ısı kontrol devresinden de fanlara direk bağlantı yapabilirsiniz ama kontrol her zaman iyidir :)
  • Fanları alırken rulmanlı olmalarına dikkat edin. Normal fanlar uzun süre çalışmaya gelmiyor.
Buzdolabının motorunu çok güzel saklamışlar.

 

Sağdaki mavili kısım , ısı transferini sağlayan asıl bölüm  ve en dipte. Sanırım dizaynı yapan mühendisler mekanik dersinden geçmiş ama termodinamik dersinden kalmışlar :)

 

Toplam üç fan ekledim. Biri içeride ikisi dışarıda.

 

Fanlar istediğim  ısıda devreye giriyor ve çıkıyor.

Bu devreyi koymadan önce, buzdolabı günde 16-20 saat arası çalışıyordu şimdi 8-12 saat çalışıyor.

Yıllarca karavan ve tekne aksesuarları imal eden bir firmanın bile, hala yapması gereken çok şey olduğunu bu sayede öğrenmiş oldum :)

Sevgiler….