Kapı

KAPI;

Panelvan araçların karavana dönüşümünde gördüğüm ve beni en rahatsız eden detaylardan birisi kapının olduğu gibi bırakılması. Sürgülü kapının amacı, büyük hacimli eşyaların kolaylıkla yüklenebilmesi. Bu kapı, karavan yaşamında hep başa bela olacağı için, iptal ederek kapıyı menteşeli (çarpma kapı) normal boyutlarda bir kapı haline getirmeye karar verdim.

Birinci aşama, kapının şeklini ve yerini belirlemek. Sürgülü kapıyı yerinden sökerek yere yatırdım dekupaj ve avuç içi taşlama ile kestim. Gururluyum :)

DSCN1362
İçeriden kirişlerin avuç içi taşlama ile kesimi. Şortlu olduğuma bakmayın ayakkabılarda burun koruma, bacakların önünde de destek plakası var.

 

DSCN1367
Dekupaj ile devam.

 

DSCN1378
Kirişleri söküp yere yatırdık meftayı.

 

DSCN1382
Dekupaj ile dış yüzden kesmeye devam.

 

DSCN1395
Kesim tamam kenarlara çapak için eğe zamanı.

 

DSCN1398

Sürgülü kapıyı aracın gövdesine vidalarla sabitledim. Bütün açıkları UV dayanımlı bir silikon ile kapattım. Kestiğim yere bir kasa yaparak temel oluşturdum ( her şey güzel gidiyor mutlu anlar:) Gövdenin eğimi hayatıma renk katıyor :)

fotoğraf 4 (1)
ilk kenar. Mutlu anlar :)

 

fotoğraf 5 (1)
eğimlere girintiler tamam.

 

fotoğraf 1
Böyle göründüğüne bakmayın. Her tarafı ayrı oynuyor.

Kapının menteşe tutturulabilecek düz kısmı 70-80 cm’lik bir alan. Geri kalan alan, değişik eğimler ve girintiler ile dolu. İlk heves aracın üstündeki bütün girintileri kopyalayarak ahşap ve kontraplaktan bir kapı yaptım ( şenlik başlıyor :) ). Açı tutmadı. Kapı açılıp kapanırken ilginç hareketler yapıyor. Ayrıca sürgülü kapıyı sabitlerken bazı vidaları fazla sıkmışım, orta kısım bombe yapmış. Sürgülü kapıyı ve kasayı söktüm, yeniden uygun açıda sıktım ve yapıştırdım. Yeniden bir kasa yaptım. Kasa araçtan biraz taşıyor. Bunun nedeni aracın üstündeki eğimleri orta noktada buluşturmak. Düz bir kapı yapmak için kasayı tepe noktada biraz çıkartmayı düşündüm ama bu biraz, alt nokta ile üst nokta arasında 12cm fark yaratınca vazgeçtim.

Kapı imalatına tekrar başladım ( yatağın altı için ayırdığım güzelim Ayu keresteler gitti). Bu sefer aracın dışındaki girintileri kopyalamadım. Kapı, temel olarak ağaç ve kontraplaktan yapılacak, daha sonra üzeri epoksi kaplanacak (epoksiyi ben yapmayacağım). Kapıyı yaptım, kilidi takarken yine bir sürpriz. Kilit maksimum 28mm kalınlıkta bir kapıya uygun. Benim kapı 65mm. Karavan malzemesi diye satılan bazı ürünlerin hangi karavana göre imal edildiği merak konusu. Kilidin geldiği noktada bir girinti yaparak o noktayı 28mm ye düşürdüm kilidi taktım.

DSCN1586
Yeni kasa çalışması köşeler için çıta alıştırdım.

 

DSCN1588
iki kapı taslağı yan yana.

 

DSCN1572
İkinci kapı.

 

fotoğraf 5
Karavana uyumlu olmayan, karavan kapı kilidinin kapıya uydurulması.

 

fotoğraf 4
Kilit önden görünüş.

 

fotoğraf 3
Arka kısım, daha destek atılacak ama yükseklik tamam.

 

DSCN1594
kasa çalışması

 

fotoğraf 5
Artık çalışan bir kapım var.

Tersanelerde epoksi yapacak bir usta buldum ve kapıyı teslim ettim. 3-4 kat epoksi yapılması, kuruma süreleri de hesaplanınca 3 gün sürdü.

DSCN1619
Açık

 

DSCN1620
Kapalı :)

Menteşeli kapı hayalimi gerçekleştirdim, mutluyum. Sizde yapacaksanız; menteşesi, kilidi, işçiliği derken 10 gün aklınızı ve elinizi oyalıyor. Bir usta bulun ya da şenliğe hazır olun.

Sevgiler…

7 yorum

  1. Merhaba! Sürgü kapı olayı benim içinde çok gereksiz ve çirkin bir şey. Kaynakla sabitleyip sağ yanındaki bölümden açmayı planlıyorum. Kapıyı saç tan yapmayı planlıyordum. Ama gördümki hiç gerek yokmuş. Ahşaptan da çok güzel yapılabiliyormuş. Teşekkür ederim size. )) Arka kapı çok ses yapıyor mu? Kaynakla sabitlemeye gerek var mı sizce? Üst bölümü kaynakla sabitleyip alt bölüme bagaj yapsak mantıklı olurmu. Bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacımız var . Selametle ..

    1. Merhaba,

      Sürgü kapıyı iptal ettiğim için çok memnunum. Ama ahşap yapmak uzun kullanımda sorunlu. Bir fırtınada kapı çok sert çarptı ve ayarı kaçtı. Eğer elinizden geliyorsa sacdan yapın. Arka bagaj çok ses yapmıyor. Yine de tamamen iptal edip alttan otobüs bagajları
      gibi bir kapı yapmak güzel olurdu.

      Sürgü kapıyı kaynaklamadım. Aracın gövdesine mastikle yapıştırdım, ayrıca içten kasaya vida ile sabitledim. İlerde sökmek gerekirse daha kolay olir.

      Kolay gelsin

  2. Abi eline saglik gule gule kullan kapida kullanilan epoksi dediginiz bildigimiz cam elyafin epoksi kaplamasimi sadece recine kaplamami yapti usta

    1. Teşekkür ederim,
      Sadece reçine kapladı. Elyafla destekleyecek usta bulamadım. Ama bir seneyi geçmesine rağmen bir sorun çıkmadı.

      Sevgiler

  3. Emeğinize ve terinize saygı duymamak elde değil büyük cesaret ve yöntem aşıladınız teşekkürlerimle.

  4. Sayın Tunç Bey sitenizi,panelvandan campervan aracınızı araç seçiminden yani 01.06.2016 tarihinden itibaren zevkle ve heyacanla takip ediyor,gelecek yazılarınızı,fotoğraflarınızı merakla bekliyorum.Campervanı tamamladığınızda da kapsamlı bir video çekimini izleyiçilerinizle paylaşırsanız bu eserinizi taçlandırmış olacaksınız.Kendi campervanını kendi yapan ve yapımını belgeselleştiren kişilerin arasında sizin kadar araştırma yapan,planlayan eli her işe yatkın olup,ahşap işlerinden,metal işlerinden,izalasyon işlrinden,doğru akım ve alternatif akım elektirik,elektronik işlerinden,sıvı ve gaz akışkanlığı vede emniyet tedbirlerinden,hidrolik,hidrostatik işlerinden,v.s anlayan,bu kadar zanaatkar ve bildiklerini paylaşımcı( Karavancı ve kampcı ruhu) birinin yaptığı detaycı işleri görmek okumak bana keyif veriyor.Son yazı ve foto larınız kapı başlığı altında paylaşmışsınız,ne yalan söyleyeyim,sürgülü kapıyı menteşeli kapıya dönüştürme fikrinizi pek tutmamıştım,Ama görüyorum ki yanılmışım.Yanılmamın sebebine gelince sizin bu kadar ahşap konstrüksiyon bilgisine sahip oldğunuzu bilmememdi.Benim bildiğim sizden önce bir kişi daha sürgülü kapıyı menteşeli kapıya Başoğlu kardeşlerden Engin Başoğlu’nun fabrikasında alkovenli karavan kapısını campervana uygulanmasını pek beğenmemiştim ki bahsi geçen firma ve iki ağabeyinin firmalarıda dahil bu üç firma(Erdoğan,Erdal,Engin Başoğlu kardeşlerin)Türkiye’nin ilk karavan üretiçileridir. Şimdi size ve campervanınıza bir katkı olması için şu bilgilerimi sizinle paylaşmak istiyorum.Sizin de bileceğiniz üzere 17 m3 lük panelvan araçlar üretimi planlanırken yük taşımak için üretilirler bundan dolayı süspansiyon sitemleri serttir,buda bozuk yollarda sürüş konforunuzu kötü yönde etkiler.Yazdıklarınızdan ve fotolarınızdan anladığım araçınızdakı yük dağılımı arka aks üzerinde bir hayli fazla olacak arka bagaj,depo alanında kullanma suyu,içme suyu depolarının oluşu,LPG tüplerinin depoda planlandığı(ihtimalle) su ısıtıcısının,v.s cihazların depo,bagaj kısmına konumlandırılacağı ve daha bir sürü kamp malzemesinin de burada olacağından arka aks süspansiyonunda bir değişiklilik yapılmamalıdır.Sürüş esnasında en çok ön aksın durumu sürüş konforunu etkiliyecektir.Ön süspansiyonun biraz yumuşatılması sürüş esnasında siz ve aile fertlerinizin genelde sürücü kabininde ve sürücü arkasındaki oturma gurubunda seyahat edileceğinden dolayı ben olsam bu uygulamayı yapardım.www.al-ko.com.de veb sayfasından detaylı bilgilere,ihtiyaç duyulan parçalara ulaşabilirsiniz.Al-ko firması karavan üretiçilerine tedarik üretiçi firmasıdır,Türkiye’dede kendilerine ait Ümraniye Yukarı Dudullu İmes san.sit.de şirketleri var.Tel:0(216)340 51 28 dir.Bu işlem için kesip,biçme,kaynak gibi ağır tadilatlar yoktur,Ön helezon yayları,ön amotisörler daha yumuşak çalışan yedek parçalarla değitiriliyor. Bu vesile ile size yeni campernanınızla daha konforlu,kazasız,belasız,gönlünüzce,hayırlı seyahatler diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir