Su tesisatı

Su tesisatı

Su tesisatı en çok sorun çıkaran işlerden biri oldu. Paslanmaz depo hayali fiyat ve ağırlık nedeniyle rafa kalktı, fiberglass depo planı koku yapacağı ve uzun süreceği için olmadı. Klasik su depoları ile çözüm üretmek ise iyice bela, kenarlarda garip boşluklar kalıyor ve genel yapıyı bozuyor. Orjinal karavan deposu bulmak zor ve pahalı.  Sonunda temel olarak karavan için üretilmiş bir sistem ile yola devam etmeye karar verdim.

Pis su depoları, üstteki kontraplak fren telinin rahat çalışması için gerekli boşluğun oluşturulması için kondu
Pis su depoları, üstteki kontraplağı fren telinin rahat çalışması için gerekli boşluğu oluşturmak amacı ile koydum

 

depo bağlantı vidalarının alttan görünümü
depo bağlantı vidalarının alttan görünümü

 

birinci depo takıldı. Depo çıkışı sola çok yakın oldu. siz böyle yapmayın !!!
birinci depo takıldı. Depo çıkışı makas balantısına çok yakın oldu. Siz böyle yapmayın !!!

 

Alt destekler 30×30 luk lama demir. Somunlar kontra somun. Giderken sökülmesin diye

 

depoların son hali elektrikli vanalar da takıldı
depoların son hali. Elektrikli vanalar da takıldı

Kullanma suyu için 200 lt depo. İçme suyu için 32 lt kendinden pompalı bir depo. Gri ve siyah su için ( gri su mutfak, banyo. Siyah su tuvalet) 81 lt’lik 2 adet depo. Polietilen depo alınca bağlantı parçaları aramak 3 günlük bir uğraş gerektirdi. Polietilene uygun yapıştırıcı ve ara parça bulmak neredeyse imkansız (bulan olursa haber versin). Klasik sistem pirinç parça ile yola devam. Pirinç parçaları bulduk iş bitti sanmayın :)

Pirinç parça kesme biçme
Pirinç parça kesme biçme (2 yıl sonra depo girişlerinde ki pirinç parçaların bir kısmını plastik ile değiştim hafif olsun diye, birde elektrikli vanaların önüne küresel 2. bir vana koydum. elektrikli vanalar bazen takılma yapıyor o zaman elle kapatıyorum)

Tuvalet için 25mm lik bağlantı, mutfak 20mm lik bağlantı, duş teknesi ve lavabo için 38mm lik bağlantı, göstergeler için ayrı, havalandırma için ayrı, tahliye için 25mm çıkış derken ev tesisatçıya döndü.

Pis su depolarını aracın altına monte etmek için daha önceden 8’er adet uzun vida ile sistemi kurmuştum. Bu vidaların arasına 30×30 lama demirden yaklaşık 45cm lik parçalar hazırladım ( her bir depo için 4 parça ).

Siyah su deposunda klozetten gelen bir adet 25mm lik giriş var. Bu girişte fazla dönüş yapmamak lazım. Bir adet gösterge şamandırası için giriş. Bu parça en kolay bulunan oldu. Bir adet depo havalandırması için 10mm çapında bağlantı ve bir adette 25mm lik tahliye vanası bağlantısı.

Gri su deposunda banyo bağlantısı standart ev sistemi olunca giriş 38mm çapında bir bağlantı gerektiriyor. Mutfak bağlantısı için 20mm lik bir bağlantı düşünmeniz lazım. Diğer parçalar siyah su deposu ile aynı.

Temiz su deposunda 38mm çapında bir giriş, hidrofor için 20mm lik bir bağlantı ve şamandıra bağlantısı lazım.

Bütün bu parçaların nereden nasıl döneceğini kaç tane dirsek kullanacağınızı iyi hesaplayın. Bütün hesaplarınıza rağmen birebir uygun parça bulmanız imkansız. Boy ayarlamalarına ve kesme biçmeye hazır olun.

Pis su depolarının montajında yaptığım bir hata; çıkış vanalarını depoların soluna yerleştirdim. Böyle yapınca arabanın makas sistemine çok yakın oldu ve montaj sırasında ekstra parçalar kullanmama ve depoları 3-4 sefer söküp takmam gerekti

Kirli su depo çıkışlarında 25mm lik 12V ( esasında 24V ama 12V ile de çalışıyor ) ile çalışan vanalar aldım. Bu sayede elimi değdirmeden tahliye yapma imkanım olacak.

Depoların bütün bağlantı parçalarını monte ettim. Depoları araca takmadan önce dirseklerin ve şamandıraların aracın içinden çıkacağı yerlerini işaretleyerek dekupaj ile kesip uygun delikler açtım. Depoları monte etmeden önce dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda el freni telinin rahat çalışması. Bunun için depo ile araç arasına 15mm kalınlığında kontraplak koyarak bir boşluk yarattım.

Banyo tesisatı
Banyo tesisatı (banyoyu 2 yıl sonra söküp baştan yaptım, detaylı bilgi için tıklayın)

 

Tuvaletin yeri hazır
Tuvaletin yeri hazır

 

Duş teknesi 80x110 cm sol köşe tekerleğe denk geldiği için kesmek gerekiyor
Duş teknesi 80×110 cm sol köşe tekerleğe denk geldiği için kesmek gerekiyor. duş teknesini sonradan sökerek fiber malzeden daha hafif bir zemin yaptım. tıklayın görün :)

Parçaların montajı sırasında teflon bant ve diğer contaları unutmayın sistemde oluşacak kaçakları sonradan tespit etmeniz çok zor.

Temiz su girişleri. Birisi kullanma suyu için diğeri içme suyu için ( kilitli kapaklar)
Temiz su girişleri. Birisi kullanma suyu için diğeri içme suyu için ( kilitli kapaklar)

 

Dış duş
Dış duş

 

Yazarken yoruldum, yaparken ne çektiğimi siz düşünün. Devamı bir daha ki sefere :)

 

sevgiler…

16 yorum

  1. Selmun aleyküm abi. Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Karavancılar derdini çilesini bilir.☺️ Bu işlere ustalık yada eli yatkınlık gerekli. Aslında en önemlisi cesaret. Yapacağınız en ufak hata saatler değil günler alıyor. Benimde 2004 mercedes sprinter karavanım var. Aldığımdan beridir içindeki problemleri çözmekle uğraşıyorum. İlk elektrik tesisatını elden geçirdim. Ardından elektrikli tüm çalışan şofben teyp geri görüş kamerası akü kablo tesisatı buz dolabı torpido boyama vs pompalar derken 6-7 ayda içini zor topladım. Aracımda pis su deposu var lakin banyo ve mutfak gideri direk dıları verilmiş. Tahmin ediyorum zamanla aracın altına zarar verecek. Sizden isteğim bana bir fikir vermeniz. Pis su deposuna bağlasam sorun olur mu? Yada 2 adet gri su deposu uydursam daha iyi olur mu? Banyonun gideri ve mutfağın gideri karşılıklı yani direk altlarına musluklu bidonlar koysam veya tek bir bidon koyup hem banyo hortumunu uzatıp tek bidonamı versem. Beni aydınlatırsanız ve bir bilgi verirseniz sevinirim. Saygılar.

    1. Merhaba,

      Gerçekten zor işler. Ama elinizden gelyorsa aynı zaman da keyiflide. Atık su çıkışlarını mutlaka bir depoya bağlamak gerekli. Eğer aracınız önden çekişli ise (ortadan şaft geçmiyorsa) alta takabileceğiniz depo seçenekleri var. Şaft geçiyorsa daha küçük hacimli depoları alıp bir birine bağlamanız gerekli. İmkansız değil ama biraz uğraştırıyor. Bizde toplam 160 lt atık su deposu var. Siz de bütçenize ve aracın altında ki yere göre mümkün olan en büyük hacmi kullanın derim.
      Kolay gelsin
      Sevgiler

  2. Merhaba benim pissu depolarinin samandirslari takili kaldi herhalde depolar sökülüp samandiralar temizlenmesi gerekir bu islem icin bilgi verirseniz sevinirim.Saygilar tskler.

    1. Merhaba,

      Deponuzun nasıl yerleştirildiğini bilmiyorum. Ben şamandıralara ulaşmak için halıyı ve yer döşemesinni söküyorum. Şamandıralar vidalı onları çıkarmak sorun değil. Çıkarıp dışarda temizleyip takıyorum. Sökerken şamandıraların üzerindeki kabloların fotoğrafını çekin. Birde şamandırayı depoya vidalamadan önce kabloları takıp deneyin.

      Selamlar

    1. Merhaba,

      Banyonun yan duvarında çıkıp üstten atık deposuna direk giriş yaptım. Bir sorun çıkarsa ulaşmam kolay olacak. Ama buna şimdilik ihtiyaç olmadı :)

      Selamlar

  3. Yanıtınız için çom teşekkür ediyorum. Fotoğraf harika olur. Bir de projenizi kime çizdirdiniz ve bu süreç nasıl ilerledi, tse için gerekli şartlar nelerdi bu konularda da bilgi verebilir misiniz rica etsem?

    1. Merhaba,

      Yanıtlar biraz geç oluyor. Bilgisayarım arızalandı. Telefondan yazmakta zor geliyor :)
      Projeyi İzmir de bir firmaya çizdirmiştim ama artık yapmıyor sanırım. Bilgisayar düzelince fotoğraflara bakacağım.

      Selamlar

  4. Selamlar, depoların uçları aracın içine kadar geliyor. Dirsekler ile içeride bükülüyor. Ne dışarıda deponun üzerinde, ne de içeride S vermek için alan görünmüyor. Sadece duş teknesine takılan mini deve boynu da koku ve geri tepme için iş görmez gibi geldi. Siz nasıl yaptınız acaba? Fotoğraf da var mıdır?

    1. Merhaba,

      Mini S geri basmayı çözdü. Fotoğraflara bakmam lazım 2 sene oldu çektim mi hatırlamıyorum. Büyük S vermek iç alandan kaybetmek demek.

      Sevgiler

  5. Merhaba
    Atık yankının tesisatı ile ilgili çizim varmı, bende aracımı karavan yapıcam ama kafam karışık.
    Hangi boru nereye, motorlar ne için.
    Bilgi varirseniz çok memnun olurum.
    Saygılar

    1. Merhaba,

      Tesisat ile ilgili bir çizim yok. Biraz doğaçlama oluyor. Temel olarak depolarda dört delik açmak gerekiyor. ilk deliküst kısma atık suyun girişi için, bu deliğin gelişinde bir noktada “S” vermek ya da deve boynu kullanmak gerekiyor yoksa depodan çıkan koku karavanın havasını çekilmez hale getirebilir. İkinci delik yine üst kısma 10-15mm çapında tahliye ve havalandırma için gerekli bu delik “U” şeklinde boru ile aracın altından sarkmalı. Üçüncü delik şamandıra sistemi için gerekli, bu delikte deponun üstünden delinecek. Dördüncü delik deponun en alt kısmında olacak ve tahliye için kullanılacak. Elektirikli vanalar el değmeden depoyu boşaltmak için (12v ile çalışıyor) bu vanaları çift kademeli anahtar ile bağlamanızda yarar var kazara dokunursanız ters bir yerde açılmasın diye.
      Kullanacağınız ekipmanlara göre gerekli boru çapları değişiklik gösterebilir bunu sizin tespit etmeniz gerekiyor. Tahliye vanasını 1″ parmaktan ufak kullanmayın, yoksa depoyu boşaltmak uzun sürebilir.

      Selamlar
      Tunç

  6. tunç bey merhaba inşallah iyisindir.su depoları nın kaç tane oldugunu çözemedim. ankarada rıfat beye 2 ad.siyah 81 lt 2 ad.mavi 49 lt temiz su almak için sipariş verdim. dogrumu yaptım bilemiyorum selamlar

    1. Merhaba,
      Temiz su için 200 lt kullanıyorum beyaz. Atık için 2 adet siyah.
      Temiz su karavanın içinde arka tekerleklerin arasında duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir