Floransa, (İtalya)

Floransa

Heyecan dorukta, bugün İtalya otoyollarını test edeceğiz. Yol Modena’dan başlayıp Bologna’nın yanından geçiyor, tahmini 130 km. Gişelerden biletimizi aldık, sağdan, sağdan yola çıktık. Navigasyonda bir sürü uyarı ışığı yanıyor. 40 km ilerde olumsuz hava şartları, 100 km ilerde olumsuz hava şartları. Otobanın üstünde tabelalarda kırmızı İtalyanca yazılar. Sadece yazı olsa bakmayacağım, ama mavi ve beyaz kar tanesi şekilleri, ilerde neyin beklediğini gösteriyor. Pınar’da gerilmesin diye ses çıkarmıyorum. Tüneller başlıyor, ama arada 9 km ye kadar uzun olanları var. Bir tünele yağmur yağarken girdik, çıktığımızda kar vardı. Neyse ki, irtifa azalmaya ve hava düzelmeye başladı da, sorunsuz olarak Floransa’ya girdik. Eski şehre yakın bir karavan parkına giriyoruz.

 

Karavan parkı. Su, atık su boşaltma yeri ve güvenlik var.

İtalya’da Karavan ile konaklamak için, 4 seçeneğiniz var. ilki Kampingler; elektirik, su, banyo, çamaşır, internet gibi bütün ihtiyaçlarınızı görebiliyorsunuz. Ama büyük alan a ihtiyaçları olması  nedeniyle, genelde şehirden uzaklar. İkincisi karavan parkları; su, atık su boşaltma yeri var ve bazen de elektirik alabiliyorsunuz. Genelde şehir merkezine daha yakınlar. Üçüncüsü normal otoparklar; genelde parasızlar ama hiçbir hizmet yok. Veya son olarak sokak aralarında kalabilirsiniz. Bunu yaparsanız, yerde beyaz dışında bir çizgi olmamasına dikkat edin.

Karavanı park ettikten sonra Boboli Bahçe’lerinin yanından geçerek eski şehre doğru yollanıyoruz. Hava yağışlı ve soğuk. Sokaklarda dolaşıp şehri ufaktan bir tanıyoruz. Santa Maria dell Fiore’ninin meşhur kiremitli kubbesini görüyoruz, artık Floransa bitti dönebiliriz :) . Yağmur olmasına rağmen uzun bir kuyruk var. İçeriyi görmek için kuyruğun ucuna ekleniyoruz. Dışardaki ihtişama bakınca içerisi biraz sönük kalıyor ama yine de güzel.

Ponte Vecchio köprüsü.

 

Köprü 1345 yılında inşaa edilmiş

 

İlk yapıldığında kasap, derici  ve demircilerin bulunduğu bir yermiş. Bütün çöplerini nehre attıkları ve ortalığı kokuttukları için 1593 yılında yerlerine Kuyumcu  ve mücevherciler gelmiş.

 

Bu da köprüden görünen manzara

 

Köprü üstündeki dükkanlar gece ışıl ışıl.

 

Ünlü kuyumcu Benvenuto Cellini’nin büstü. Büstün etrafındaki parmaklıklar Aşıkların astığı ve anahtarlarını nehre attığı asma kilitlerle dolu.

 

Dükkanların vitrinleri orjinal ahşap kepenklerle kapatılıyor.

 

 

Köprünün üstüne inşaa edilen özel geçit, Medici’lerin işleri ile evleri arasında,  halkla muhatap olmadan gidip gelmeleri için.

 

Gece ışık gösterisi

 

 

Atlı karıncaya  yetişkinler de binebiliyor :)

 

Palazzo Pitti sarayının köşesi (Yağmur var diye makineyi çıkarmadım. Giden olursa, tam bir fotoğraf çeksin)

 

Piazza dell Duomo.

 

Çan kulesi’ nin  yüksekliği  85 metre

 

Ön cephe. Girmek için uzun süre kuyrukta beklemeye hazır olun.

 

 

 

Ana kapı, o kadar bekleyince kapıyıda çekmek lazımdı.

 

Duomo’nun içi

 

 

 

Vaftizhane’nin doğu kapıları. Ghiberti tarafından 1424-1452 yılları arasında yapılmış. Orjinalleri Museo dell’Opera Duomo’da

 

 

Brunelleschi’nin Kubbesi. Kubbe,  çan kulesinden 6 m daha yüksek ve hala Floransa’nın en yüksek yapısı.

 

 

 

Santa Crece Bazilikası

 

 

 

Pazar sabahı, hedef Uffizzi Müzesi. Medici’lerin bürosu olarak yapılmış devasa bir yapı. Şimdi çok büyük bir resim ve heykel kolleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Açılış 08:15 (08:20 de içerideyiz) . Eğer Uffizzi’yi gezmek istiyorsanız, sakın tembellik yapmayın, erkenden gidin. Saat 10:00 gibi turlar ve guruplar giriş yapıyor ve sizi önlerine katıp götürüyorlar. Huzurlu bir tur için erken kalkın.

Merdiyenleri çıkıp kafanızı çevirdiğinizde sizi heykellerle dolu bir salon karşılıyor

 

Koridorun tavanındaki resimler de inanılmaz

 

Resimler , ana koridora bitişik onlarca salonda segileniyor. Urbino Dükü ve Düşesi

 

Sandro Boticelli’nin La Primavera’sı

 

Boticelli’nin Venüs’ün Doğuşu

 

Urbino Venüsü

 

Meryem’e Müjde, Leonardo da Vinci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piazza della Signoria

 

 

 

Michelangelo’nun Davut Heykeli (Orjinali Galleria dell’Academia’da)

 

 

 

 

 

 

Cellini’nin Perseus’u

 

Medici Ailesi Floransa’yı 1737 yılına kadar, neredeyse 300 yıl kesintisiz yönetmiş. Bankacılık sektöründe ki başarıları, şehri bugünkü ihtişamına kavuşturmuş.

Floransa şimdiye kadar gördüğümüz en pahalı şehirdi. Bütçenizi iyi ayarlayın. Yemek yemek için Mercato Centrale (sabit pazar) mutlaka ziyaret edin. iki katlı bu yapının ayakta atıştırmalık satılan, hal ve kasapların bulunduğu alt kısmı pazar günü kapalı, ama üst kat açık.

Sevgiler….